Het is belangrijk om bij het afsluiten goed te letten op bijvoorbeeld het eigen risico of voor welk bedrag uw bagage is verzekerd. Kies daarom voor een aanbieder die bij uw persoonlijke situatie past. Uiteraard gaan we u daar een handje mee helpen, en hopen dat u via ons een passende verzekering afsluit. We leggen hier onder uit waar u rekening mee kunt houden en wat de verschillen zijn.

Er zijn verschillende soorten reisverzekeringen, wij bespreken hier de meest voorkomende.

Aflopende reisverzekering.
Deze verzekering sluit men af voor 1 vakantie, de dekking gaat in op uw eerst vakantie dag en sluit op uw laatste vakantiedag. In de vergelijker geeft u aan hoeveel dagen u weggaat en met hoeveel personen. Op deze basis word dan de premie berekend.

Doorlopende reisverzekering.
De doorlopende reisverzekering sluit men af voor de periode van 1 jaar, handig als u meerde keren op vakantie gaat. Bij elke reis die maakt bent u automatisch op de juiste wijze verzekerd. Let u wel op als u in Nederland op vakantie gaat u dient dan bij een eventuele uitkering van de verzekering uw boekings papieren te overhandigen.

Lange reizen.
De meeste verzekeraars hebben een maximum van aan een gesloten dagen dat u verzekerd bent tijdens een vakantie of reis naar het buitenland. In de voorwaarden van de verzekeraar vind u dat termijn, meestal 30 dagen. Sommige verzekeraars bieden een reisverzekering aan voor bijvoorbeeld een werkvakantie, backpackreis of lange buitenlandse stage.

Annuleringsverzekering.
Ook een annuleringsverzekering valt onder een reisverzekering. Deze bied een dekking voor de kosten als men niet op vakantie kan gaan door bijvoorbeeld ziekte of overlijden of vergoedt (een deel) van de reissom als de vakantie vroegtijdig word afgebroken. Kijk in de polisvoorwaarden waar u recht op heeft, dit verschild per verzekeringsmaatschappij. De annuleringsverzekering heeft ook een kortlopende op een doorlopende variant.

Dekkingsgebied.
In de regel zijn er maar 2 keuzes Europa of Wereld. Onder Europa word verstaan alle landen binnen Europa incl. Rusland Turkey en de diverse landen rond om de middellandse zee.

Dekking van de reisverzekering.
Een reisverzekering heeft doorgaans maar een dekking de basisdekking, die men kan aanvullen met extra pakketten. Dit kan overigens wel per verzekeraar verschillen.

–Bagage.
De bagage is gedekt bij tegen nagenoeg elke gebeurtenis. Eigenrisico is meestal € 50,- en elke polis kent een maximum bedrag. Kijk de polis voorwaarden na wat er van toepassing is. Door het eigenrisico te verhogen, daalt meestal de premie. De verzekeraar kan het ook standaard aanbieden € 50 of € 100,- waardoor de goedkoopste niet altijd de beste keus is.

–Extra kosten
Deze rubriek dekt de extra kosten die de verzekerde moet maken bij ziekte, ongeval of overlijden van de verzekerde zelf, een reisgenoot of een familielid. Hierbij kan onder meer worden gedacht aan extra verblijfkosten (door ziekte kan men niet naar huis) of extra reiskosten (door ziekte van een familielid moet de vakantie worden afgebroken en een duurdere vlucht worden geboekt), een gipsvlucht naar huis of een helikopterredding.

–Geneeskundige kosten.
De reisverzekering dekt alleen de aanvullende geneeskunde kosten die in de reguliere zorgverzekering niet gedekt worden. Iedere Nederlander is verplicht om een zorgverzekering te hebben. De dekking van de aanvullende geneeskundige kosten is alleen van toepassing als u ook een zorgverzekering heeft. Deze hoeft niet bij de zelfde maatschappij te lopen.

–Rechtsbijstand.
Deze vergoed de kosten die u moet maken voor juridische advies of juridische bijstand in het buitenland. Deze dekking is een nuttige aanvulling op de reguliere rechtsbijstandsverzekering omdat deze vaak een Europeese dekking heeft.

–Wintersport of extreme sporten.
Het beoefenen van gevaarverhogende sporten zoals wintersport, rafter, abseilen, paragliding en bergbeklimmen is bij de meeste verzekeraars niet opgenomen in de standaard dekking. Bij bijna alle verzekeraars is dit in een aanvullend pakket bij te verzekeren.

–Geld.
Geld behoort niet tot de standaard bagage dekking. In de polisvoorwaarden staat wat het maximum te claimen bedrag is . Meestal is er limiet van € 500,- Traveler cheques zijn standaard al verzekerd bij de aankoop.

–Automobilisten.
Deze biedt niet allen dekking aan personenauto’s maar ook voor motoren en kampeerauto’s. de dekking is voor kosten arbeidsloon bij een repatie onderweg, het versturen van onderdelen of de huurkosten van vervangend vervoer. kijk uw polisvoorwaarden na over welke dekking u beschikt.

We hopen u een klein beetje inzicht te hebben gegeven over de verschillen en de dekkingen van een reisverzekering. In onze vergelijker kunt u verschillende aanbieders met elkaar vergelijken. Op de resultaten pagina die u ziet na het invullen van uw reisduur ziet u gelijk de verschillen in bijvoorbeeld eigen risico of de hoogte van bagage uitkering.

Copyright © 2019 Verzekeraargids