Veel mensen gaan de zorgverzekering vergelijken voor een lage premie, maar vergeet niet dat de dekking van de zorgverzekering minsten zo belangrijk is en dat je dus ook hier genoeg aandacht aan besteed. De zorgverzekering vergelijken kun je doen door hieronder aan te geven welke dekking je noodzakelijk vindt om te hebben bij je zorgverzekering. Standaard wordt van de basisverzekering uit gegaan en wanneer je zaken in de dekking wijzigt zal de premie direct mee veranderen. Een zorgverzekering vergelijken is op deze manier erg praktisch en zorgt voor een goed overzicht. Op deze manier wordt het stukken eenvoudiger om een keuze te maken.

Zorgverzekering vergelijken op zorgkeuze

Een van de dingen die je zult opmerken bij de zorgverzekering vergelijken is dat er een verschil bestaat tussen wel vrije zorgkeuze en geen vrije zorgkeuze. Zoals je kunt zien bij de zorgverzekering vergelijken heeft de ene verzekeraar het wel en de ander niet, maar wat is vrije zorgkeuze dan precies? Vrije zorgkeuze staat voor het feit dat je als verzekerde overal naartoe kunt om zorg verleend te krijgen en dat ongeacht welke zorginstantie de zorg zal worden vergoed. De verleende zorg moet natuurlijk wel binnen je zorgpolis vallen om in aanmerking voor vergoeding te komen, maar dat spreekt voor zich. Dat is dus de reden waarom je eventueel voor vrije zorgkeuze zou kunnen kiezen. Toch zie je bij de zorgverzekering vergelijken dat de meerderheid van de verzekeraars dit niet aanbied en dan wil je natuurlijk weten wat de gevolgen zijn bij het kiezen voor een zorgverzekeraar die geen vrije zorgkeuze aanbiedt.

Het niet hebben van vrije zorgkeuze wil zeggen dat wanneer je bijvoorbeeld zorg van een fysiotherapeut nodig hebt je enkel voor een 100% vergoeding in aanmerking zult komen als deze fysiotherapeut een afspraak heeft met jouw verzekeraar. Verzekeraars zonder vrije zorgkeuze bieden een volledige lijst aan met alle zorginstanties waarbij een 100% vergoeding geldt. Als je dan dus naar een fysiotherapeut gaat – om even het voorbeeld aan te houden – die niet op deze lijst staat, dan worden de kosten hoogstwaarschijnlijk niet volledig aan je vergoed. Dat zou dus een reden kunnen zijn waarom bij de zorgverzekering vergelijken de verzekeraars met vrije zorgkeuze een streepje voor kunnen hebben. Uiteraard spelen bij de zorgverzekering vergelijken ook nog andere zaken mee dan alleen de vrije zorgkeuze.

Eigen risico zorgverzekering

Iedere zorgverzekering – ongeacht de verzekering – heeft te maken met eigen risico. Ga je de zorgverzekering vergelijken, dan zie je standaard de premies met het verplichte eigen risico. Deze is dus overal hetzelfde. Je ziet echter ook dat je de mogelijkheid hebt om bij de zorgverzekering vergelijken te kiezen voor een ander (hoger) eigen risico. Op het moment dat je hiervoor kiest zul je zien dat de zorgverzekering vergelijken ineens een andere wending krijgt, want plots veranderen alle premies van de verzekeraars. Deze zullen namelijk dalen naarmate je zelf je eigen risico verhoogt. Dit is eigenlijk alleen maar aan te raden op het moment dat je zeer gezond bent en eigenlijk zelden zorgkosten hebt. Het eigen risico zal dan doorgaans ook vrijwel niet worden aangesproken en dan kan het dus weinig kwaad deze te verhogen tegenover een lagere premie. Het blijft echter natuurlijk wel een beetje een gokje en het is dus aan jou om te bepalen of je deze neemt of dat je het bij het standaard eigen risico houdt en een iets hogere premie. Het verhogen van het eigen risico kan in verschillende gradaties en bij de zorgverzekering vergelijken is dan ook goed te zien welke gevolgen dit heeft. Een zorgverzekering vergelijken zal uitwijzen welke verzekeraar na het verhogen van het eigen risico dan de beste aanbieding voor een zorgverzekering heeft.

Zorgverzekering vergelijken op aanvullende dekking

In het overzicht wordt standaard uitgegaan van de basisdekking van de zorgverzekering. Dit is de verplichte dekking, maar dat betekent natuurlijk niet dat je het hierbij hoeft te laten. Aanvullende dekkingen komen in verschillende vormen en bij de zorgverzekering vergelijken in het overzicht zie je dat je een aantal opties hebt tot uitbreiding van de verzekering. Selecteer een optie en je zult zien bij de zorgverzekering vergelijken dat er mogelijk verzekeraars afvallen. Deze verzekeraars bieden dan dus niet de door jou geselecteerde dekking en zullen dan ook niet meer in het overzicht te zien zijn. Zo hou je bij een zorgverzekering vergelijken dus alleen de verzekeraars over die relevant zijn voor de zorgverzekering waarnaar jij op zoek bent.

De zorgverzekering vergelijken wanneer je aanvullende dekkingen toevoegt aan je verzekering zal laten zien dat je premie naarmate je meer dekkingen toevoegt ook steeds verder oploopt. Dat is natuurlijk ook normaal. Kijk goed wat er precies binnen de dekking van een aanvullende verzekering valt bij een zorgverzekering vergelijken, want verzekeraars verschillen hier en daar wel degelijk van elkaar. De ene zorgverzekeraar zal ook meerdere aanvullende opties hebben dan de ander.

Jaarlijks zorgverzekeringen vergelijken

De zorgverzekering vergelijken zou in feite een terugkerend fenomeen moeten zijn. Indien je het nieuws rondom de zorgverzekering jaarlijks een beetje volgt zul je weten dat de politiek regelmatig belangrijke wijzigingen doorvoert in zorgverzekeringen en datzelfde geldt ook voor de verzekeraars. De zorgverzekering vergelijken kan dan ook ieder jaar weer leiden tot andere resultaten en andere goedkope zorgverzekeraars. Een keer per jaar de zorgverzekering vergelijken is meer dan voldoende, aangezien ook slechts eenmaal per jaar de mogelijkheid tot overstappen wordt aangeboden. Jaarlijks de zorgverzekering vergelijken is het beste wat je als consument kunt doen voor de zekerheid van het behouden van een uitstekende zorgverzekering. Jaarlijks de zorgverzekering vergelijken verkleint het risico van teveel betalen tot een minimum, want je hebt snel genoeg door waar de zorgverzekering tegen een juiste prijs wordt aangeboden.

Je kunt al beginnen met de zorgverzekering vergelijken in de maand november. Toch raden we je aan om nog even te wachten, aangezien vaak pas tussen half november en eind november alle verzekeraars uiteindelijk hun premies bekend hebben gemaakt. Een zorgverzekering vergelijken in het begin van november zal er dan ook voor zorgen dat er premies in het overzicht ontbreken en dit leidt dus tot een onvolledige vergelijking. Hier heb je niet veel aan en vandaar ook dat de meeste mensen beginnen met de zorgverzekering vergelijken aan het begin van de maand december. Er is dan immers nog ruim voldoende tijd voor het vergelijken van zorgverzekeringen en het eventueel overstappen.

Copyright © 2019 Verzekeraargids